MAGYARORSZÁGI RAJI BUDO ISKOLA - RYU AIKIDO JODO IAIDO Tenjinchi Dojo - Budapest
aikido - jodo - iaido
english version

 

JODO - A BOT ÚTJA

A JODO hagyományos japán harcművészet, amelyet a XVII. század közepén alkottak meg. A JODO a bot művészete a szamuráj kardjával párosítva.

Történelmi háttér

A XVII. században történt, hogy Muso Gonosuke, a kard mestere találkozott Miyamoto Musashival, a kor egyik legjobb kardforgatójával. Miyamoto két kardos technikája végül kifogott Musón, aki így vesztesen került ki a harcból, ám életben maradt. Muso visszavonult, és meditálás útján próbált olyan fegyvert találni, amellyel felülkerekedhet Musashin. Így született meg a JO JUTSU, a bot művészete. A hengeres formája, a természetes anyaga, és az a lehetőség, hogy mindkét vége használható, párosulva ártalmatlan kinézetével nagyon hatékony fegyverré tették a jo-t. Végül Muso a JO-jával győztesen került ki Muszashival vívott második küzdelméből.

A JO JUTSU-t Shimizu Takaji Nagymester alakította JODO-vá, a bot útjává, nem sokkal a Csendes-óceáni háború után. A JODO-t először a rendőri erők kezdtek alkalmazni.

A JODO nemzetközivé válása nagyon friss, és a versenyek hiánya miatt a mai napig kevéssé ismert tan. Az SHINTO MUSO RYU JODO iskola európai központja Svájcban van.

A JODO alapelvei

A JODO-t ketten gyakorolják. Az egyik oldalon a fából készült kard, a másik oldalon a bot. A távolságok pontos felmérése, az időzítés alapos ismerete valamint a test és a szellem tökéletes koordinációjának köszönhetően a két fél bár szemben áll egymással, mozdulataik mégis figyelemreméltó harmóniában vannak. A versenyek hiánya és a tanultak lelkiismeretes betartása lehetővé teszik a hagyományos technikák megőrzését.

A JODO technikái

A JODO összes technikája a kard és a bot közötti hosszúságkülönbségen alapszik. Az hogy a kard mintegy húsz centivel rövidebb, lehetővé teszi a jo oldal számára az ellenfélre mért ütéseket (természetesen ellenőrzéssel), szúrásokat vagy a létfontosságú pontok blokkolását. A gyakorlás nélkülözi a versengést, mindenki számára elérhető, és nem igényel semmiféle különleges fizikai erőnlétet, kivéve az önfejlesztés vágyát. A Jodo sok mindent megtanít: etikettet, erőteljes légzést, szellemi koordinációt, tér-időt, szerénységet.

>> A Shinto Muso Ryu technikái : Az iskolát alkotó KIHON és KATA sorozatok

Fejezetek Pascal Krieger, Shinto Muso Ryu Menkyo Kaiden, JODO: a bot útja című könyvéből:

Felszerelés: Fehér vagy kék keiko gi, hakama (hagyományos hajtogatott japán nadrág), jo (bot) és bokken (fakard).

* A szöveg a Jaff Raji honlapján található francia eredeti alapján készült. A magyar szöveget készítették: Vincze Gábor és Gollob Szabolcs.

Az európai JODO szövetség honlapja:

www.fej.ch

*

KÖNYV:

*

Videóink:

Fotóalbumok:

 

Tenjinchi Dojo
Tenjinchi
EBR International
Aikido
Jodo
Iaido
Judo Newaza
Gyerekcsoport
Órarend
Tanárok
Hírek / Események
Fotók / Videók
Olvasnivaló
Linkek
levelezés